Κενό γράμμα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα...
Η έλλειψη δομών είναι η μία «μαύρη τρύπα» που καταπίνει την ΠΦΥ. Η άλλη είναι η απουσία κουλτούρας πρόληψης στους Έλληνες. Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας δεν αποτελεί αναγκαιότητα για την πλειονότητα του πληθυσμού, ούτε προτεραιότητα της πολιτείας.
Η οργάνωση και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού παραμένουν ζητούμενα. Παρότι στα λόγια όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών έδιναν έμφαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, ουσιαστική και σοβαρή επένδυση ουδέποτε έγινε σε αυτές. Με κατακερματισμένες και ανεπαρκείς πρωτοβάθμιες δομές υγείας αλλά και με ανύπαρκτη κουλτούρα των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων μπήκε η Ελλάδα στην οικονομική κρίση και με αυτές τις «μαύρες τρύπες» συνεχίζει να πορεύεται. Οι πολίτες που συρρέουν στα Επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη για την ανύπαρκτη ΠΦΥ -αλλά και το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία, παρότι μονάδες τριτοβάθμιας περίθαλψης.
Με τον νόμο Ν. 4486/2017 η κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση μιας εμβληματικής μεταρρύθμισης όπως χαρακτήρισε την ΠΦΥ, βασιζόμενη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, διάρκειας 4 χρόνων. Το γεγονός αυτό τορπίλισε εξαρχής τη συνέχεια της ΠΦΥ. Επιπλέον, η έλλειψη σχεδιασμού και εναλλακτικών, σε συνδυασμό με την αγωνία του υπουργείου Υγείας να φανεί παραχθέν έργο, έχουν δημιουργήσει σήμερα ενα στρεβλό σύστημα που μοιάζει να «τρώει» τους πολίτες του, υγιείς και ασθενείς.
Εξαγγέλθηκαν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες θα λειτουργούσαν μέχρι το τέλος του 2018 σε όλη τη χώρα, στοχευμένα σε περιοχές, συμπληρώνοντας Κέντρα Υγείας ή Πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ. Οι ΤΟΜΥ, όμως, ανοίγουν με ρυθμό χελώνας και μόλις έγιναν 130 και με «ξεχειλωμένο» το χρονοδιάγραμμα.
Οι γιατροί που θα τις στελέχωναν ακόμη αναζητούνται. Από τις 1.200 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί δυο φορές, έχουν καλυφθεί οι 500. Με τον ίδιο ρυθμό καλύπτονται και οι θέσεις των 2.800 οικογενειακών γιατρών που θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Λιγότεροι από 800 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παθολόγοι εχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην περιφέρεια. Το λεκανοπέδιο παραμένει ακάλυπτο.
Σε μία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στην ΠΦΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «βάφτισε» οικογενειακούς γιατρούς τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας και των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ. Ωστόσο, πριν απο λίγες ημέρες, η δικαιοσύνη, όπου είχαν προσφύγει γιατροί από μονάδες της Αττικής, ακύρωσε την υποχρεωτική μετατροπή τους σε οικογενειακούς γιατρούς.
Έτσι, μοιραία, μπορεί η κυβέρνηση να ευαγγελίζεται την καθολική κάλυψη του πληθυσμού από γιατρούς της ΠΦΥ, η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τους στόχους: μόλις δύο στους δέκα Έλληνες έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, έχοντας κάλυψη για υπηρεσίες ΠΦΥ. Οι άλλοι συρρέουν στα νοσοκομεία, στα τακτικά ή στα έκτακτα ιατρεία, για να αντιμετωπίσουν κατά κύριο λόγο μη έκτακτα και αιφνίδια προβλήματα υγείας τους. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά τις εφημερίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας: μόλις το 10% όσων εξετάζονται στα Επείγοντα εισάγονται για νοσηλεία.
Η έλλειψη δομών είναι η μία «μαύρη τρύπα» που καταπίνει την ΠΦΥ. Η άλλη είναι η απουσία κουλτούρας πρόληψης στους Έλληνες. Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας δεν αποτελεί αναγκαιότητα για την πλειονότητα του πληθυσμού, ούτε προτεραιότητα της πολιτείας. Τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε το 2017 από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής είναι αποκαλυπτικά: Οι μισές περίπου γυναίκες άνω των 50 ετών δεν έχουν πραγματοποιήσει μαστογραφία στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το 40% των γυναικών 21-69 ετών δεν έχει πραγματοποιήσει τεστ ΠΑΠ, ενώ στους άντρες και στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, λιγότερο από το 10% έχει πραγματοποιήσει εξέταση για αιμορραγία από το παχύ έντερο. Ως πρόληψη οι ειδικοί δεν εννοούν μόνο τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων αλλά και την αντιμετώπιση βασικών αιτιών που «παράγουν» νοσηρότητα και πρόωρη θνησιμότητα (αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, πχ διατροφή, κάπνισμα, τις εργασιακές συνθήκες κα.). Και σε αυτό το πεδίο διαπιστώνεται πως οι Έλληνες έχουν χαμηλές επιδόσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους. Το κάπνισμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μόνο εξαιτίας του καπνίσματος πεθαίνουν περισσότεροι από 15.000 Ελληνες κάθε χρόνο. Κι αν αναλογιστεί κάποιος ότι υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος, και μάλιστα αυστηρός, η εφαρμογή του οποίου δεν απαιτεί καμία δαπάνη για την πολιτεία, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσει η χώρα για να συμπεριληφθεί στις χώρες εκείνες που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
"Η Πρόληψη συνίσταται στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μην υπάρξει νόσος.
Με την ανάπτυξη των νέων διαγνωστικών τεχνικών που βοηθούν σημαντικά τους γιατρούς στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, διαχωρίστηκαν οι έννοιες της Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Πρόληψης.
Η Πρωτογενής Πρόληψη περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην αποφυγή ή τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες που συνδέονται με νοσήματα, όπως το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το stress και που μπορούν με διαφοροποίηση καθημερινών συνηθειών να μειώσουν την νοσηρότητα.
Η Δευτερογενής Πρόληψη αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση στοχεύοντας στην καλύτερη θεραπεία για νοσήματα που δεν έχουν εκδηλωθεί κλινικά, ενώ η Τριτογενής Πρόληψη αποσκοπεί στην Πρόληψη των Επιπλοκών και την αποκατάσταση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει".
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ή ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΑΠΑΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ...
ΑΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΥΓΙΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ, ΕΙΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. «ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ.
ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΕ Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΣΩΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ...Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΑΓΧΟΣ, ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΤΑ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...
ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
13:0 ΥΓΕΙΑ
Το πρόγραμμα είναι στηριγμένο επάνω στις οικονομικές προσφορές του Αρτέμη Σώρρα προς την Κυρίαρχη Ελληνική Δημοκρατία καθώς επίσης και στο πρόγραμμα των 2,3 τρις Ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί στα Ταμεία Κληρονομικών Κεφαλαίων των αυτοχθόνων κυρίαρχων Ελλήνων. Αυτές οι προσφορές και τα αποθεματικά που είναι στην διάθεση των Ελλήνων θα περιέλθουν στα χέρια μας όταν τους θεσμούς του κράτους μας τους αναλάβει ο Πολιτικός Φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις – Ε.ΣΥ.».
0 Σχόλια