ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Στα ύψη τα κέρδη των πετρελαϊκών το 2022

 

Γιγαντιαία κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσαν τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για το έτος 2022, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η αποκαλούμενη «κρίση κόστους ζωής» είναι στην πραγματικότητα «κρίση κόστους κερδών» και πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την απύθμενη απληστία των καπιταλιστικών ομίλων.

Δύο αμερικανικές και μία αγλλο-ολλανδική πολυεθνική ανακοίνωσαν συνολικά περισσότερα από 130 δισ. δολάρια κέρδους για το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη 55,7 δισ. δολαρίων για το 2022, ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο υψηλό της, που ήταν 45 δισ. δολάρια το 2008. Η Chevron έβγαλε επίσης κέρδη-ρεκόρ της τάξης των 35,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Shell ανακοίνωσε πως η περασμένη χρονιά απέφερε κέρδη που αγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην 115χρονη ιστορία της. Άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης γιγαντιαία κέρδη τις επόμενες ημέρες.

Οι ανακοινώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως την πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία «η εταιρική κερδοσκοπία τιμών οδηγεί τουλάχιστον το 50% του πληθωρισμού στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» και η οποία έδειχνε ως υπεύθυνες τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ενέργειας στον πλανήτη.


Επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα της απληστίας, η ExxonMobil και η Chevron ανακοίνωσαν πρόσφατα τεράστια προγράμματα επαναγοράς μετοχών, της τάξης των 50 και 75 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, «επενδύοντας» τα κέρδη τους στις τσέπες των μετόχων τους.

Τα κέρδη αυτά είναι αποτέλεσμα αφενός των αυξημένων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και αφετέρου από τη συμπίεση του κόστους με τη μορφή απολύσεων και χαμηλών μισθών. Είναι επίσης αποτέλεσμα της μηδαμινής φορολογίας που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες, με τη συγκατάθεση και τη συνενοχή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της ExxonMobil το 2021 ήταν μόλις 2,8%, παρά το γεγονός ότι ο ονομαστικός ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής εταιρικού εισοδήματος είναι στο 21%. Αντίστοιχα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Chevron ήταν μόλις 1,8%. Η Shell ανακοίνωσε πως πρόκειται να πληρώσει μόλις 1,9 δισ. δολάρια σε «φόρο έκτακτων κερδών» στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, δίχως να ξεκαθαρίζει το ακριβές ποσό σε κάθε μία από τις δύο περιοχές.

Αντίστοιχα μηδαμινά ποσοστά φορολογίας πληρώνουν και άλλοι μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα της Amazon (6,1%), Ford (1%), General Motors (0,2%), Bank of America (3,5%) και FedEx (4,2%).

πηγη


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015


7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (ΜΕΡΟΣ Α)

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια